10.10.09
chyba dobrze wiedzieć.
Wikipedia podaje: regionalny wyrób wędliniarski produkowany na terenie Śląska Cieszyńskiego, zaliczany do wyrobów średniorozdrobnionych. Jest to polędwiczka wieprzowa umieszczona w klopsie z farszu mięsnego, o rozmiarach zbliżonych do bochenka chleba a następnie w otoku (necu) i upieczona. Nazwa pochodzi od błony uzyskiwanej z żołądka wieprzowego nazywanej necem bądź firanką, w której składniki są umieszczane przed upieczeniem. Necówka jest w regionie cieszyńskim tradycyjną potrawą podawaną na weselach
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
archiwum
-
►
2014
(3)
- listopada (1)
- października (1)
- września (1)
-
►
2011
(26)
- grudnia (1)
- listopada (1)
- października (2)
- września (2)
- sierpnia (1)
- lipca (2)
- czerwca (1)
- maja (2)
- marca (3)
- lutego (8)
- stycznia (3)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz